Állatvédelmi kérdések

„A száz tacskó ügye csak a jéghegy csúcsa” címmel jelent ma meg egy cikk az index.hu oldalán. Bár az ilyen létszámú kutyákat felhalmozó (és értékesítő) szaporítók inkább a kis testű fajtákkal foglalkoznak, biztos vagyok benne, hogy a komondor fajta háza táján is „munkálkodnak” ilyenek, kisebb tételben: tele vannak az online piacterek 10-20 ezer Ft-os komondor kiskutya hirdetésekkel.

Részlet egy online piactér komondorokat hirdető felületéről

Vajon milyen ellátásban részesül az a kiskutya, akit 10.000 Ft-os áron kínálnak, amikor ez az összeg kb. a chip (2012 óta kötelező) és az első oltás összege? Féreghajtás, kombinált oltás, minőségi eledel a  kiskutyáknak és az anyának? Származási igazolásról még nem is beszéltem, pedig ez is fontos tényező, hiszen nem mindegy (szerintem), hogy egy kutyának kik az ősei és hogy tényleg komondor fajtájú az az eb vagy csak olyan mint egy komondor.

Érdemes elolvasni a fent említett cikket (link zöld színnel jelölve), amely markáns különbséget tesz a tenyésztő és szaporító között, illetve megfogadni azokat a tanácsokat, amelyeket megfogalmaz, ha valaki kiskutyát szeretne vásárolni.

Idézem: „Az viszont biztos, hogy egy becsületes tenyésztő olcsón nem ad el kutyát.” – Egyetértek.

Hozzáteszem, hogy egy becsületes tenyésztő nem ad ki a kezéből törzskönyves szülőktől származó kutyát származási igazolás nélkül. Ha jó a kutya, akkor a törzskönyvi rendszernek okoz ezzel kárt, ha pedig „tenyésztésre nem alkalmas”, akkor az országban lévő állománynak (amennyiben pároztatják), és megint csak ott tartunk, hogy a papír nélkül vásárolható kiskutya lehet, hogy genetikailag öröklődő plusz más egyéb betegséggel is terhelt lesz. Részben azért van ilyen sok kóbor kutya (más fajta és keverékek is), mert innen-onnan megveszik pár ezer Ft-ért a kölyköt,  – van rá kereslet!!! – majd amikor megbetegszik, akkor jó esetben vagy meggyógyíttatják, rossz esetben nem vállalva az orvosi költségeket, egyszerűen kidobják, megszabadulnak tőle. Tele vannak a menhelyek, rengeteg a kóbor állat!

Persze sok más eset is lehetséges: pl. ha meghal a gazda, akkor a legegyszerűbb „megoldást” választják, hisz egy altatás is pénzbe kerül, ráadásul egy becsületes állatorvos egészséges állatot nem altat el, tehát inkább kidobják, tisztelet a kivételnek.

Komondornál előfordulhat, hogy a kis kedvenc kamaszodva már nem olyan cuki, mint 3 hónaposan. Ha nincs megfelelően nevelve, a gazda fejére nőhet. Nem való mindenkinek komondor! Ezért is fontos, hogy a tenyésztő a megfelelő kiskutyát adja a megfelelő embernek. Akinek nem való a fajta és ezt a tenyésztő egyértelműen meg is mondja, nem megsértődni kell, hanem elgondolkodni. Mert ha elmegy egy másik helyre komondort venni, (ahol nem veszik vissza) és előjönnek a problémák, vajon kin csattan az ostor???

Érdemes megnézni ezt a 4 perces rövid filmet. Gift

Egy tenyésztőhöz a gazda bármikor bizalommal fordulhat, a piacon vásárolt vagy közvetítő útján kapott kutya esetében kihez?

Természetesen, biztosan léteznek jó és szerencsés példák is, amikor „olcsón, jó kutyához jutottam”. De ez lutri. Emellett a vásárló a vásárlással egy fontos döntést hoz: kinek a tevékenységét támogatja. A becsületes tenyésztőét vagy a szaporítóét. A komondor fajta hosszú távú fennmaradása szempontjából nem mindegy….

Ezen kívül úgy gondolom, hogy a komondor, mint Hungarikum megérdemli, hogy legyen értéke, legyen ára és legyen minősége! Hogy olyan kutyákat adhassunk a jövő generációjának, amelyre ők is méltán büszkék lehetnek.

Áki és Ágnes