Komondoros élet a Rózsaligeti Birtokon

2019. április 27-én jártatok nálunk Ócsán, akkor úgy emlékszem, nagyon összebarátkoztatok Andokkal. Akkor már volt két komondorotok. Azóta jócskán kibővült a gazdaságotok, tudnál mesélni a tapasztalataidról, hogyan alakult ki a komondor állományod, milyen az élet a komondorokkal? 


Hilda és Laci Öreghegyi Kócos Andokkal 

Két nagyon jó kutya adta az alapot a falkához: Cuki és Rézi. Mindkét szuka a Pénzesgyőri kennelből származik. Ők tanították be a hozzánk érkező fiatal kutyákat, hol finoman, hol keményebb rendszabályozással. Rengeteget köszönhetek nekik! Azért mi is hozzáteszünk a kiskutyák neveléséhez: sokszor megmutatom nekik az újszülött bárányokat, a kiscsibéket, együtt járunk-kelünk az állatok között. Követnek-kísérnek minket, Rézi mostanában rászokott arra is, hogy tereljen. Ezt soha nem tanítottuk neki, látta, hogy hogyan terelem az állatokat és megtanulta. 

Jelenleg hét komondor őrzi az 5 hektáros tanyát, ahol lovak, 40 fős birkanyáj, egy szamár, nyulak és szárnyasok is találhatók. 

Kiválóan őrzik a tanyát. Sokszor vannak nálunk munkások, akik többen panaszkodtak már, hogy inkább nem jönnek hozzánk dolgozni, mert a kutyák túlbiztosítják a területet 🙂 Mostanában be is szoktam őket zárni ezért. Nem mindig vagyunk kint velük és bizony előfordult, hogy telefonon hívott fel a munkás, hogy segítsek, mert a kutya nem engedte le a tetőről a létrán lefelé mászva. Szerencse, hogy otthon voltam éppen, várhatott volna néhány órát a létrán álldogálva. 

Azt is érdekes volt megtapasztalni a komondorral kapcsolatban, milyen, amikor önállóan dönt. Zalai Subás Ékkő tudta, hogy a raktárba nem szoktak idegen emberek bejárni, ezért ő úgy döntött, hogy bizony az oda igyekvő munkást nem is engedi be, pedig csak az egyik szerszámért indult volna! 

A birkák a komondoroktól nem félnek, nyugodtan viselkednek, de a fekete színű uszkárok elől riadtan szaladnak el. Talán ösztönösen érzik, hogy a komondor védelmezi őket és megbíznak bennük. Ékkő még nyalogatja, sőt, neveli az újszülött bárányokat, védi még a falkából jól ismert az uszkár társaitól is. Ugyanez a kutya kiállításokon is kiválóan szerepelt, a 2022- es év legeredményesebb Komondora. 

Nálunk teljesít szolgálatot Sziget Királya Apaj, Sziget Királya Acél is. Ők is rendkívül éber, figyelmes őrök! Szokásuk, hogy a Mamára úgy vigyáznak, hogy körbeveszik, nagyon vigyáznak rá! Ez az igazi életbiztosítás! 

Van egy kis tavacskánk a tanyán, ebből szívesen isznak a kutyák. De Rózsaligeti Borcsát szinte mágnesként vonzza a víz. Szokása, hogy a tóból próbál halászni alámerülve, ezzel nem kis riadalmat okozva a Hilda és Laci Öreghegyi Kócos Andokkal Mama a legnagyobb biztonságban (Sziget Királya Acél és Apaj) halállományban. Volt olyan, hogy sikerült is neki, de azért sokat kell próbálkoznia ehhez. 

Falusi turizmussal is foglalkozunk, sok szeretettel várjuk az érdeklődőket, akik szívesen belelátnának a tanyasi élet rejtelmeibe.
www.rozsaligetibirtok.hu

Mi is jártunk már nálatok, a Hungária Komondor Klub rendezvényén is, illetve külön családosan is a két gyermekünkkel, és mondhatom, hogy mindannyian szívmelengető élményekkel tértünk haza tőletek. Áki ott fogott a kezébe először kisbárányt. És biztosan állíthatom, hogy ilyen vendégszeretet megtapasztalva, amit nyújtotok, jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el hozzátok, nem fog csalódni! Sok sikert kívánok nektek a jövőben, mind a kutyatenyésztéshez, mind a vendéglátáshoz!