Magyar kutyafajták éjszakája a Vajdahunyadvárban

2019. június 22-én 16 órától vette kezdetét a Kutyás élmények a Vajdahunyadvárban c. program, mely keretén belül bemutatkozhatott az ide látogatóknak mind a kilenc magyar kutyafajta a fajtagondozó szervezetek segítségével. Ezen kívül vadászkürt-bemutató, kisvadakkal és madarakkal tarkított előadások, videóvetítések, kézműves foglalkozások, kutyás témakörű előadások, mesemondás és gyűjteménylátogatás, valamint a Hortobágyi Örökös Pásztorok és este Ebugatta koncert várta az érdeklődőket.

Rendezvény látképe a Vajdahunyadvárból fotózva, Fotó: MgMM

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum hivatalos adatai szerint a rendezvény látogatottsága 6500 fő volt. Mi is éreztük a hozzánk látogatók és a kérdések mennyiségéből, hogy ez a rendezvény a lehető legjobb helyre lett tervezve, jó időben. Rengeteg külföldi csodálkozott rá a komondor fajtára, sokan kérték, hogy fotózkodhassanak, főleg Aranyossal. 18 órakor kezdődött a magyar kutyafajták bemutatója Árkosi József konferálásában. Az M5 két interjút készített a rendezvényen, mindkettő a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Facebook csoportjában érhető el, ebből az összefoglaló kisfilmet itt találják:

Standjainkon láthatták a Komondor Magazin összes eddig megjelent példányait, illetve csak a komondor fajtával és a kutyatartás általános alapelveivel foglalkozó könyveket, szórólapokat, fotókat és a komondorok múltjával foglalkozó tablót (Képes komondor krónika).

A 16 órakor kezdődött szabadtéri fajtabemutatón Besenyei Kati Öreghegyi Kócos Aissa-Aranyossal (3 éves szuka), Katona Adél Avarral (6 éves szuka), Anda-Marócsek Anita Nanával (9 hónapos szuka) és Wagner Edit Duhajjal (1 éves kan) vonult fel. Sajnos a 22 órás fajtabemutatót törölték a heves vihar és esőzés miatt 21:30-kor, így Hófehérkével, KK Ankával és gazdáikkal bevonultunk a Vajdahunyadvár épületébe.

Ennek ellenére a rendezvény sikeres volt, rengetegen érdeklődtek a komondorok iránt. Ez az, amire manapság a fajtának szüksége van: megmutatni ezeket a csodálatos kutyákat és hiteles információkat adni a fajtáról egy ilyen frekventált helyszínen.

A fotók forrása: Besenyei Lászlóné Kati, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Pogácsás Mónika.