A komondor kutya ápolása

Sok embert visszariaszthat az a tévhit a komondor fajta választásával kapcsolatban, hogy „nehéz lehet a bundájának ápolása”. Tény, hogy 1 éves kort követően rendszeresen illik foglalkozni vele, de nem olyan ördöngősség, egy kis odafigyeléssel magunk is gyönyörűen ápolt külsejű és egészséges kutyát kaphatunk. Érdemes megfelelően gondozni kutyánkat: komoly műtéteket, egészségügyi problémákat előzhetünk meg egy kis odafigyeléssel. Hogyan fogjunk hozzá? Kezdjük az elejéről.

Kis komondorunk bundájához alapvetően nem kell hozzányúlni, hacsak a kert felfeldezése vagy séta közben nem ragad a szőrébe valamilyen kellemetlen bogáncs vagy királytövis, esetleg toklász. Ez utóbbira különösen oda kell figyelni nemcsak kicsi, de nagyobb korában is, mert az egyik legtöbb egészségügyi problémát a bőrbe fúródó, rosszabb esetben fülbe vagy szembe jutó toklász okozza. Ha már megtörtént a baj, és észrevettük, hogy a toklász bőr alá jutott, ajánlom a Silicea nevű homeopátiás szert. Nálunk nagyon jól bevált! 5 golyót kell feloldani egy kis vízben és napi 4-5 alkalommal befecskendezni a kutya szájába, hogy lenyelje az oldatot. 3-4 nap múlva elkezd feldagadni a toklász körül a bőr, a szövetek „elfolyósodnak”, majd szépen ki lehet nyomni a toklászt a bőr alól.

Komolyabb ügy a fülbe, vagy szembe jutott toklász, amely súlyos gyulladást okozhat, ezzel mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. Hamár a fülnél tartunk: rendszeresen ki kell szedni a komondor fülében, befelé növekvő szőröket. Ehhez már kis korától hozzá kell szoktatni, mert ez számára nem egy kellemes tevékenység, viszont annál hasznosabb. Fülgyulladástól kímélhetjük meg a kutyánkat a havi egy alkalommal való fülszőr tépéssel. Ezt végezhetjük kézzel (és egy kis púderrel), vagy a legkisebb érfogóval. A lényeg, hogy tisztán láthatóak legyenek a fül járatai, ne legyenek befelé lógó szőrök a fülben.

A szőrre visszatérve: kb. 1 éves kor körül kezd a komondor bundája tincsesedni. Van olyan kutya, akinél alig kell valamit igazgatni rajta, természetes módon alakul. Ilyen volt Aissa-Aranyos zsinóros, vékonyabb tincsekből álló bundája. Andok vegyesen alakult zsinóros és szalagos bundája már rendszeresebb gondozást igényelt. (Szalagos az a bunda, amely legalább két ujjnyi vastagságú.) 1 éves kora után kb. kéthetente egyszer megnéztem, hol vannak összeállt bunda részek és ezeket szét kellett választani. Egyszerre nem sok idő, 8-10 perc egy ilyen alkalom. A fartájékon, comboknál, a fülnél és a faroknál alakulhatnak ki „problémásabb” területek, de ha ezekre időben odafigyelünk, nem lesz gond.

Ha azonban nem sikerült időben kellő figyelmet fordítani a kutyánkra és olyan szőrtípussal rendelkezik, amely sűrűbb aljszőrzetet tartalmaz, akkor jöhet az olló a kézbe és óvatosan, a bőrtől felfelé, kifelé indulva fel kell vágni az összeállt, nemezes bundát.

Ha már kialakultak a tincsek, nincs más dolgunk, csak havonta kb 1 alkalommal finoman szétválasztani, széthúzni a bőr fölött újra összeállt részeket. Ennyi az egész! Ugye nem is ilyan nagy dolog a komondor szőr kialakítása? 😉

Még van néhány hely, amelyre kell odafigyelnünk. Például a lábaira! A talppárnák között sajnos szintén összeállhat az ott növő szőr és kemény csomókká összeállva, szétnyomhatja az ujjait, ezzel kellemetlen érzést okozva a kutyának. Tehát a talpát is érdemes időről-időre ellenőrizni. (Félévente.) Én tompa hegyű ollóval szoktam kivágni, amit ott találok, de természetesen lehet szőrnyíró géppel is, akinek van. A mancson túl lógó szőrőket is érdemes levágni. A karmokat általában nem szükséges vágni, a természetes környezetben tartott komondor gondoskodik róla, hogy karmai a megfelelő mértékben kopjanak.

A pofa körül szennyeződött, esetleg zsíros, koszos, összeállt szőrcsomók legjobb barátja az olló. Ha levágjuk ezeket a részeket, hamar visszanő az a pár centiméter szőr, cserébe tiszta pofájú ebünk lesz. Ha a kutya rendszeresen kap kutyatápot, a fogaira fogkő rakódhat. Ez fogíny gyulladáshoz vezethet, amennyiben nem távolítjuk el időben. Ha időnként kapnak száraz kenyeret vagy zsömlét, vagy olyan csontot, amely nem csöves, pl. lapocka, gerinc, borda, (nem hőkezelt, hanem nyers marha, kecske stb.), akkor az gyönyörűen leszedi a lerakódásokat. Persze elvihetjük kozmetikushoz vagy fogászatra is, az is jó megoldás, csak költségesebb.

A komondor szőre nagyjából 10 cm-t nő egy évben. Ha már elmúlt 4-5 éves, érdemes a kutyánk szőrét minden tavasszal kissé megrövidíteni úgy, hogy a tincsek legalább 6-8 cm-esek maradjanak. Ezzel nem veszítjük el a tincsekbe fektetett munkánkat és a fajtajelleg is megmarad. Súlyos hibának tartom azonban azt, ha valaki tarra vágja komondor kutyája szőrét! (Kivétel az egészségügyi ok vagy a fokozott munkavégzés miatti igénybevétel.) Aki ilyen bűnt követ el, annak javaslom, vágassa vagy vágja le a saját haját is kopaszra egyúttal, sőt, inkább tartson eleve rövid szőrű kutya fajtát, ne komondort.

Érdemes ellenőrizni időnként a végbél tájékon lévő szőröket is, nem piszkolódtak-e, nincs-e összeállt kutyagumi odaragadva azon a tájékon. Ha van, el kell távolítani.

A komondor fajta egyik legnagyobb előnye, hogy ha egészséges az adott kutya, egyáltalán nem büdös. Nincs az a jellegzetes kutya szaga, hanem finom illata van. (Kivéve, ha egy betonozott vagy térkövezett kennelben tengődik egész nap.) A bundája természetes, vékony zsírréteggel fedett, öntisztuló. Ha az egyik esős nap összekoszolta magát, a másik nap már hófehér! Valaki szerint egyáltalán nem kell a komondort fürdetni, szerintem azért 1 évben egyszer ajánlott. Kutyasampon vagy nagy dobozos WU2 teljesen megfelelő. Természetesen kiállításra, fajtabemutatóra nem illik koszos kutyával jönni, az más. Kiállításra való felkészítéshez érdemes szakemberhez fordulni annak, aki még nem gyakorlott vagy nincsenek meg a kutya felkészítéséhez, fürdetéséhez, szárításához szükséges ismeretei, eszközei vagy helye. Kutyánkat nagy nyári melegben javasolt otthon fürdetni, amikor hamar megszárad.

A nagy felületen összecsomósodott, összeállt szőrhalom nemcsak esztétikailag kifogásolható. Az alatta lévő bőr nem szellőzik megfelelően, befülledhet, begombásodhat. Ezen kívül a külső élősködők is ideális fészkelőhelynek tekinthetik. Itt tartom fontosnak elmondani a kutyák rendszeres külső és belső élősködői ellen való hatékony, gyógyszeres kezelését. Több fajta tabletta, csepegtető és ezek kombinációja alkalmazható és elérhető az állatorvosoknál. Féreghajtásnál fontos, hogy kétszer kell elvégezni két hét különbséggel, mert ennyi idő kell a peték kifejlődéséhez és a tabletta csak a kifejlett példányokat pusztítja. Vagyis az első irtásnál még pete fázisban lévő férgekre még nem hat. Leglább évente ajánlott elvégezni egy-egy ilyen kúrát.

Fentiekből remélem jól látszik, egy kis odafigyeléssel, egyszerű a komondor ápolása és egészségesen tartása. Ahogy magunkat vagy gyermekünket is ápoljuk, a kutya társunk is megérdemli a figyelmünket!