Vélemények a komondor fajtáról

Előző bejegyzésemben írt kérdőív számomra egyik legértékesebb része azok a vélemények, amelyeket a komondoros gazdik írnak a fajtáról (jót, kevésbé jót). Úgy érzem, ezeket a gondolatokat is érdemes közkinccsé tenni:

Nagyon okos, megbízható fajta.
A legjobb! Családbarát, kiváló ház-területőrző, ragaszkodó, megbízható.
Családsegítő, hiperaktív
szilárd jellemű, gyengéd, nyugodt, rettenthetetlen….
Nagyon jó házőrző
Számomra a legokosabb, legéberebb, legszebb, legszeretnivalóbb fajta.
Az egyik legszebb magyar kutya .minden tév hit ellenére kedves családcentrikus de igazából egygazdis .
A termete félelmet kelt a legtöbb emberben. Mintha pontosan tisztában lenne azzal, hogy mit képvisel. Önérzetes, és tudja h mennyi ereje van. A viselkedése nagyon jellegzetes, ha nem betolakodónak vagy főnöknek tart valakit akkor terelendő báránynak. Kardiózást nem nagyon bírja, hamar kifárad a futkározástól, de hogy tud gáncsolni az hihetetlen, ahogy a mancsát be tudja fordítani. Van némi extraszenz képessége mert a délután történő előre nem látható dolognak reggeltől örül. Erős szorítása van. Mindemellett van valami báj és öröm benne, amiért nagyon szerethető.
Nem nagyon ismerik az emberek. Persze tudják, hogy van ilyen fajta, de ha látják, nem tudják, hogy ez a komondor. Nem ismerik. Ha hallják, hogy vkinek komondora van, a reakció ennyi: Hú az… Szerintem fogalmuk sincs róla.
Csodálatos kutya: remek házőrző, a gyerekekre sajátjaként vigyáz. Igazi családtag!
Kemény kutya. Területvédő. Pásztor. Okos.
Csak pozitív.
Szerethetö
Király
Hűséges, nyugodt, kiegyensúlyozott, imádnivaló. És hab a tortán, hogy kiváló házörző 🙂
Nyugodt,csaladszereto,hazorzo,ragaszkodo,huseges.
Nekünk van,és nagyon szeretjük.A területét és a családját védi.
Megbízható, bátor, okos, ragaszkodó
Fenséges,aranyos,és hű őrző
Röviden és tömören: csodálatos.
Az egyik legjobb fajta ha megfelelő a genetikai háttere.
A családdal barátságos,szereti az emberi társaságot és igényli is, kiv?ló házörző. Egyéniség akit még fiatalon jómodorra kell tanítani.
Gyönyörű. Okos. Nyugodt. Tekintélyes.
Önfejű, megbízható, barátságos
Kiváló Őrző kutya, nagy robosztus teste tekintélyt parancsoló.
Csak jót tudok róla mondani. Érzékeny, emberközpontú, szeretetre méltó. Roppant kíváncsi,  de nem tolakodó. A portát gond nélkül rá lehet bízni, idegen nem jöhet be tőle, de ha látja, hogy a gazda bizalommal van, akkor visszahúzódik. Aki nagy kutyát szeretne, bátran ajánlom ezt a fajtát.
Akaratos,nehezen irányítható,de semmi pénzért nem adnám,nem választanék másik fajtát.
Nyugodt, megbízható, hűséges, okos. Szerintem nincs nála okosabb és bölcsebb kutya. Többféle kutyám volt már (labrador, alaszkai malamut, keverékek) de a komondor nem fogható egyikhez sem. Írom ezt úgy, hogy gyerekkoromban a nagyim életét egy puli mentette meg. Még így is magasan a komondort tartom a kutyák királyának.
Határozott, öntudatos, igazi házőrző, védelmező
Hűséges, sok törődést igénylő, gyerekbarát kutya
Család centrikus, magas használati értéket képviselő, gyönyörű Magyar fajta!
Egyik legmegbízhatobb fajta.
Az egyik legimpozánsabb kutyafajta a világon! Magyar fajta, számomra a KUTYA!!
Nagyon szeretem Őket.
A legjobb családi kutya! A gyerekekkel kedves, idegent nem enged be.
Jó fajta, pulival a legjobb őrzök.
Nagyon szeretem. Gyerekkoromban volt nekünk is. Bizsu volt a neve.
Megbízható,öntörvényű,terület és gazda védő,szeretetre éhes,nyugodt.
A legmegbízhatóbb és hatalmas lelkű portaőr és családtag!
A komondor nem kutya, hanem Komondor. Társ, barát aki megvéd és oltalmaz is.
Van néhány kiváló komondor, de nagyon sok problémás.
Nagyon szeretem. A bundája miatt nehézkes, mert ha sár van, vagy eső, akkor sem jó simogatni, illetve ha hullik A szőre sem. De egyébként nagyon szeretetreméltó.
Inteligens, könnyet tanítható, embert szerető és tisztelő, csupa szív kutya
Örökké és csakis mindig komondorom volt-van-lesz!
Rendkívüli fajtának gondolnám a standard alapján. Az egyetlen gond, hogy ma nem sok köze van a leírtakhoz. Két éve vettem egy komondor kölyköt az ország egyik kevésnek számító tenyésztőjétől. Sajnos idegileg teljesen labilis volt a kutya így visszavittük, és visszakértük a pénzünk. Ma egy moszkvai őrkutya vigyáz a házra.
a legjobb és legszebb kutya
A küllemi tenyésztés miatt elveszítette a használati értékét. Kevés a még „dolgozni ” tudó egyed. A rossz tenyész-irány miatt a fajta beszűkült és súlyos genetikai problémák keletkeztek; az egészség, a szaporodás, táplálékhasznosítás, stb terén.  Remélem a jövőben gyökeres változást hoz az állami beavatkozás, különben a fajta, úgy mint Komondor el fog tűnni!
Nálunk Ő egy családtag. (van aki ettől kezdve nem is olvassa tovább, na akik nem így kezdenek bele bármilyen kutya tartásába akkor el se kezdjék azt…) Inteligens, szüksége van térre, rengeted vele töltött időre, teljesen jól el van más kutyákkal, nagyon éber, figyelmes. Hallani genetikusan örökölt agresszivitásról , szerintem nem igaz, azt kapjuk vissza amit adunk neki, hasonlóan mint mi emberek …
Megbízható, néha fafejű! Nagyon hűséges.
Családcentrikus, kiváló őrző-védő
IMÁDJA A GYEREKEKET. MEGBIZHATÓ. TÉVHITEKKEL ELLENTÉTBEN TANITHATÓ SZOFOGADÓ ENGEDELMES. TUDJA MEDDIG MEHET EL.
Tökéletes.A kutyák királya.
Gyönyörű, játékos, de ha kell kemény
A „kutyák királya”.
Az első általam választott kutya egy komondor lett.Az egyik legszebb,legimpozánsabb kutya szerintem.Jelenleg házőrzésre van nálunk,később jószág mellé,tanya őrzésre is szeretnénk alkalmazni.A tekintélye megvan,ha nyitva a kapu,3 házzal arrébb megállnak az emberek az utcán,várnak míg újra becsukjuk.:-)
Imádom, volt a családban kettő is régebben, feketék. Az egyik menhelyről került hozzánk, a másik már tudatos választás volt mellé. Apósom volt kiállításon is velük. Akkor született az első gyerkőc, elfogadta őt is.
Magam is komondort tartok és nagyon is igaz amit sokhelyről lehet a neten olvasni. : Nyugodt természetű , gyerekek mellett is tartható , szabadban akár kutyaól nélkül is tartható, sőt sokszor be sem megy az óljába, hanem magának ás egy gödröt ( nyáron ) és abban pihen. Kifejezetten hosszú életű a fajtiszta kutyák között, az enyém már 12éves múlt de akár 20 évet is élhet.a kuvasszal ellentétben öreg korában sem lesz agresszív. Alapvetően nem egy fürge mozgékony kutya, de ha intézkedni kell teszi a dolgát. A tolvajokat már a mérete is elrettenti, de messziről hallani a tekintélyt parancsoló mély hangját , ha valaki a területére tévedne , vagy merészkedik. Bundája nem igényel nagy ápolást , de néha akad néhány csomó , amit a gazokból összeszed.
Egy csoda
Saját komondoraimról: megbízható, engedelmes, alázatos a szó legjobb értelmében, gazdaközpontú, jó falkatag, tud önállóan gondolkodni, nagyon érzelmes. Jó házőrző, jó jelző, bátor, jószággal szemben közömbös. Mindig meg tudnak lepni valami számomra pozitív újdonsággal, ami remélem, hogy a komondor fajta sajátja.
Nagyon önálló magának való kutya, de ennek ellenére empatikus és szeretet igényes fajta
Szuper, szeretem.
Alul ertékelt és főleg egyre kevésbé ismert magyar fajta , sajnos
Nagyon makacs 😀
Kemény,öntörvényű,de igazi őrző kutya!
Kiváló házörző felesleges agresszió nélkül! Ideális társ, családszerető, játékos, könnyen tanul, nem mindig azt amit szeretnék.?Önálló, makacs, ezért nem könnyen kezelhető. És gyönyörű!
A kutyák királya, igazi területörző, CSALÁDTAG.
Egyedi megjelenésű,éber, legjobb házőrző.
hűséges, szófogadó, szereti a gazdáját, családbarát
A kihalás szélén álló magyar fajta, amely ősi tulajdonságait nagyrészt elveszítette. Sajnos elment a cuki-muki kategória felé, holott a pásztorkutyák közé soroljuk, nem a társasági kutyák csoportjába.
Gyonyoru,megbizhato,kedves,turelmes,megfontolt.
A komondor megbízhatóságát csak méltatni tudom minden tekintetben. Nem „tanulós” kutya, mint a munkakutyák többsége, mégis tud mindent, ami az alapengedelmességhez tartozik. Ezzel a fajtával elég együtt élni. A szőrzet ápolása kicsit macerás, mert rengeteg van neki?
Könnyen kezelhető, ha van képességünk elviselni az önálló döntéseit. Kíváncsi fajta, ezért kölyökkorban minél több inger kell, hogy érje, mert később gondot okozhat az új helyezet kezelése.
Nemes, méltóságteljes, érző szívű, okos, hűséges és odaadó.
Kihalás útján egyre nagyobb sebességgel haladó eleink egykoron kiváló pásztorkutyája. Egyesek, köztük az elismert szervezet közönséges díszkutyát akar „faragni” belőle az ősi tulajdonságok mellőzésével és erre jó esélye ígérkezik. Mások vissza akarják állítani benne az ősi tulajdonságaikat, amik jogossá tehetnék a nemzeti kincseink illetve értéktárba kerülésüket, egyben eleget téve nemzeti kutyáinkról alkotott Fm rendeletek elvárásainak. A fajta ősi típusú egyedei (kb 5-10%) minden alkalmazásban jól megállják helyüket, míg fordítva ez az állítás nem igaz. A „többség” elveszítette versenyképességét a sokrétűen alkalmazható más fajtájú dolgozó pásztorkutyákkal szemben, ez okozza napjainkban még a saját hazájában is a népszerűtlenségét. Ebből a helyzetből egyetlen út van a kihalás elkerülésére, mégpedig teljes összefogással az ősi tulajdonságok helyreállításával  nagyobb arányt követelni a hazai kétmillió kutya között, valamint a szomszédos országok pásztorkutya kínálatában is jelentősebb szerephez jutni.
Nagyon jó!
A komondor a legjobb kutyafajta a világon. Egyik kutyafajtához sem hasonlítható. Saját jelleme van. Igazi családtag.
Olyan mint a többi, tenyésztett kutya. Elvesztette azokat az értékeit, amitől komondor lenne.
hűséges, nagytestű, időnként félelmet keltő, játékos de nagyon jó házőrző is tud lenni
Kitünö, ősi Pásztorkutya.
A kedvenc fajtám.nekünk is  Ő van!  Igazi komondor szerelem van nálunk mindenki részéről!
Nagy csalódás
Fantasztikus!
impozáns
Alapjaiban a magyar ember mentalitását tükrözi,hűség,szeretet,,önzetlenség.
Lenyűgöző a mérete,fél évnyi együttélés után rendkívül intelligensnek tartjuk.Mintha nem is kutya lenne…
Magával ragadó küllem, szerencsés esetben jó jellemmel.
Megbízható kutya, fajtát ismerő gazda oldalán. Családi kedvencként és őrző-védőként is kiválóan helytáll.
a kedvencem
Gyönyörű, okos és Magyar. 🙂
Okos, kedves, játékos.
Valaha szilaj, kemény házőrző volt. Most kiállításokon parádézik, hogy elég szépen nemezesedik-e a szőre. Egyébként lehet kifogni még jót, de keresni kell, de ne a szülőpár szőre legyen az értékmérő a kutya kiválasztásánál.
Kiváló őrző-védő és mindeközben jó családi kutya is.
Én egy komondorral nőttem fel, de mindemellett édesapám juhaival is megállta a helyét!
Jó, hogy idegenekkel elővigyázatos és bizalmatlan!
Tökéletes pásztor kutya
Egy igazi autentikus pásztorkutya csak sajnos a küllemtenyésztésnek köszönhetően nagyon meg gyengült az álomány,szerintem szigorú szelektácíó kellene ahoz hogy megörizzük a fajta tulajdonságait
Okos, egyedi, gyönyörű és nem utolsó sorban magyar fajta
Az egyik legegyenesebb, „legbecsületesebb” fajtánk!
Intelligens,nyugodt,megbízható
Nagy,erős,okos.
Imádom!
Méltóságteljes és szuverén egyéniség.
Nagyon tetszik.Sok komondorom volt már,sajnos a régebbiek nem őriztek a későbbiek ideggyengék félősek voltak.Nem adtam föl,most szereztem egy kölyök szukát,úgy látom ez jó lesz.
Megbizható hűséges családbarát megvesztegethetetlen
Jó megjelenésű kutya, tekintélyt parancsol.
Kedves, vicces, okos, társasági lény, és a gazdaságunk őre.
Fantasztikus egyéniség,kitűnően bevált ,kőkemény ház őrző,ugyanakkor a családommal/ két gyermekünk neveljük feleségemmel) boxerként viselkedő bohóc, imádja Őket.
Kitűnő őrző kutya aki általában nyugodt de szükség szerint önállóan és hihetetlen robbanékonysággal tud dolgozni.
Családi kutyának is kiváló de mindenképp  csak kertes házba.
Legjobb
Család- és gyerekszerető. Erős akaratú, öntudatos kutyafajta.
Nagyon különleges fajta!
Egy nagy szeretet gombóc.
Konok,gazdájához hűséges,
Számomra a legcsodálatosabb fajta, akit megismerhettem.

Kép